O meni

Moje ime je Jerneja Stanonik. Ustvarjanje me spremnlja že od malih nog. Vedno sem nekaj risala in najbolj srečna sem bila z barvico v roki. Zato sem se po končani osnovni šoli vpisala na srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, ki sem jo nadgradila s študijem likovne pedagogike.
Ko sem glino prvič prijela v roke, sem takoj vedela, da je to tisto moje. Všeč mi je njena fleksibilnost in možnost oblikovanja. Keramika je topla pristna in prvinska. V njeno obdelavo sem se bolj profesionalno poglobila med študijem. Prvi začetki v keramiki so bili bolj kiparski. Zanimalo me je oblikovanje gline in njene meje. Proti koncu študija pa sem se preizkusila v lončarstvu. Delo na lončarskem vretenu zahteva vztrajnost in osredotočenost in deluje pomirjujoče, ampak šele ko delo osvojiš, pred tem lahko učinkuje ravno obratno. Kmalu sem si kupila svoje vreteno in si odprla osebno dopolnilno delo. Sedaj izdelujem dela predvsem na lončarskem vretenu. Pri svojem delu se trudim izdelkom vdihniti svoj pečat unikatnosti, tako pri sami formi kot tudi pri poslikavi.
Svojo znamko sem poimenovala Školjka, saj je zaradi svojih lastnosti primerljiva s keramiko. Predstavlja zaščito za notranjo vsebino, je hkrati trdna in krhka in, tako kot keramika, je tudi školjka votla. Poleg tega školjko simbolizira spirala, ki pa je prisotna tudi pri delu na vretenu. Ko se vreteno zavrti in ti glina gladko drsi med prsti, so misli utišane in ostane samo gib gline. Ne obstaja več nič drugega kot ti in vrtenje pred tabo, kreiraje in oblikovanje. Obkroži te posebna energija in nastajajo nove kreacije in nova presenečenja – in to je pri keramiki najlepše.
Moji izdelki so primerni tako za vsakdanjo uporabo kot za posebne priložnosti. Njihova uporaba bo ustvarila prijetnejše vzdušje in popestrila vaš prostor. Izdelki so lahko lepo darilo za tiste, ki vam veliko pomenijo ali pa tudi kot poslovna darila. Najdite si čas zase in ga naredite posebnega.

Razstavljala sem na več mestih, tako v Sloveniji kot v tujini:

V letu 2013 sem odšla na izmenjavo v Krakow, kjer so bila v okviru Pedagoške univerze razstavljena tudi moja dela. Isto leto sem razstavljala na mednarodnem Ex-temporu keramike v Piranu. Naslednje leto sem se udeležila keramične kolonije v Tršču na Hrvaškem, katerih dela so bila razstavljena v galeriji v Čabru na Hrvaškem in v galeriji Krpan v Cerknici. V okviru diplomskega dela sem razstavila tudi delo Iskanje svetlobe, v Šubičevi galeriji v Poljanski dolini in v mladinskem centru CMAK v Cerknem. V letu 2015 sem razstavljala v Idriji v domu upokojencev, kjer je na temo Pomladno prebujenje svoja dela predstavilo mnogo ustvarjalcev. V istem letu sem v Šubičevi hiši v Poljanah nad Škofjo Loko otvorila razstavo Čajna hiša. Predstavila sem dela ki so nastala na vretenu in pa dela, ki so nastala med študijem. Leto kasneje pa sem svoje delo predstavila na razstavi Slovenska sodobna keramika v Šenčurju. Sedaj pa svoja dela »razstavljam« predvsem na stojnicah. V letu 2018 sem sodelovala na razstavi v Šenčurju.
V letu 2019 pa sem nekaj mesecev živela v Londonu, kjer sem delala tudi po keramičnih studiih. Asistirala sem pri delavnicah ali vodila delavnice na lončarskem vretenu. Bila je dobra izkušnja, ki mi je poleg širine različnih kultur in umetnosti dala tudi osebno rast.

Članki o mojem delu:
https://ustvarjalneroke.si/jerneja-stanonik-keramika-iz-skoljke-je-topla-pristna-in-prvinska/

Razstave:
http://cmakcerkno.net/event/jerneja-stanonik-iskanje-luci-2/
http://www.gorenjskiglas.si/article/20180429/C/180429775/1168/ucenci-razstavljajo-pri-uciteljih

Delavnice:
http://blok.familija.eu/category/uncategorized/